HACCP PDF Nyomtatás E-mail

 

A HACCP-rendszerről röviden

A 60-as évek végén az amerikai Repülésügyi és Űrkutatási Hivatal (NASA) szakemberei megbízást adtak egy kutató csoportnak, hogy dolgozzanak ki olyan módszert, amellyel a lehető legkisebbre csökkenthető annak kockázata, hogy az űrhajósok által elfogyasztott élelmiszerek mikrobiológiai veszélyt hordozzanak. A kutató csoport az eredményeket értékelve rámutatott arra, hogy a minőségellenőrzés hagyományos módszereivel nincs mód az élelmiszer-biztonsági problémák megoldására.

Nem elegendő, ha csak a végterméket és a nyersanyagot vizsgáljuk, ki kell alakítani a teljes eljárás fölötti ellenőrzést, amibe be kell vonni a nyersanyagokat, a feldolgozási környezetet és az embereket is.

 

Mi a HACCP?

Hazard Analysis and Critical Control Points = Veszélyelemzés, Critikus Szabályozási Pontok

Célja: A fogyasztók részére értékesített élelmiszer ne okozzon egészségkárosodást.

Alapfeltétele: Az egységben dolgozóknak tisztában kell lennie a veszély fogalmával, a leggyakoribb veszélyforrásokkal és a veszélyek megelőzésének, elhárításának módjaival. Annak érdekében, hogy minden lehetséges veszélyforrás felderítésre kerüljön saját belső, az egység tevékenységére szabott élelmiszerbiztonsági rendszert kell kialakítani és fenntartani.

Lényege:

  • Az elsődleges termeléstől a végső fogyasztásig a teljes élelmiszerlánc valamennyi szakaszában alkalmazható.
  • Minden egység vezetésének fel kell mérnie, hogy a tevékenysége során az élelmiszerbe milyen egészségre ártalmas anyagok (ez a tulajdonképpeni „veszély”) kerülhetnek.
  • Ezekkel az egészségre ártalmas anyagokkal a technológia során mi történik(az anyag eltűnik, vagy több lesz belőle stb.
  • Milyen intézkedéseket kell tenni annak érdekében, hogy az egészségre ártalmas anyagok az élelmiszerbe lehetőleg ne kerüljenek be, vagy ha bekerültek, hogy lehet elérni, hogy az anyag mennyisége oly mértékűre csökkenjen, amely nem vezet egészségkárosodáshoz.
  • Milyen saját, belső ellenőrzéseket kell bevezetni az előbb felsoroltak elérése érdekében.

A Veszélyelemzés, Kritikus Szabályozási Pontok (HACCP) rendszere, amely tudományosan megalapozott és módszeres rendszer, az élelmiszer biztonságáról való gondoskodás érdekében megállapítja a jellemző veszélyeket és kijelöli a szabályozásukra szolgáló intézkedéseket. A HACCP eszköz a veszélyek értékelésére és olyan szabályozó rendszer felállítására, amely inkább a megelőzésre összpontosít, és elsősorban nem a végtermék ellenőrzésére épül. Bármely HACCP-rendszer képes alkalmazkodni a változásokhoz, mint például a berendezések tökéletesítése, a feldolgozási módszerek fejlődése vagy a technológia fejlesztése.

Kötelező-e a működtetése?

Igen, kötelező, melyre Európai Uniós illetve magyar jogszabályok is rámutatnak!

 

Hasznos linkek

        -ÁNTSZ
        -FVM
        -MGSZH
        -OETI
        -MEBIH
        -OMGK
        -Magyarorszag.hu